Valg af propel kan virke uoverskueligt, men for langt de fleste behøver det ikke at være så kompliceret. Dog kan det være rart at have nogle få grundbegreber på plads.

På de fleste propellere står tre tal fx. 3 x 13'' x 19''

3: Angiver antallet af blade. 3 er det normale, men der findes også propellere med 4 eller 5 blade. Flere blade giver bedre kontakt med vandet, mindsker risikoen for kavitation og er typisk noget man kan overveje til de større maskiner for at få fuld valuta for de mange hestekræfter. Man får desuden et bedre løft på en stor tung båd med dybt V-skrog. På minussiden mister man lidt fart og acceleration.

13'': Angiver propellens udvendige diameter i tommer. Dette tal behøver man som almindelig bruger ikke at ofre den store opmærksomhed, da valget ofte er truffet af producenten.

19'': Angiver propelbladenes stigning(pitch) i tommer. Dette tal er interessant, eftersom det beskriver, hvor langt propellen forsøger at bevæge sig frem på én rotation.

Her er det vigtigt at overveje, hvilken form for sejlads man typisk forventer at skulle bruge sin båd til.

Tommelfingerreglen er:
Højere stigning = højere topfart (dårligere bundtræk og acceleration).
Lavere stigning = hurtig acceleration og lavere topfart.

Vigtigt er imidlertid også at kende motorens optimale omdrejningstal(RPM).

For at finde ud af om en given propel passer, kan man på fladt vand og med normal last sejle for fuld gas og aflæse motorens omdrejningstal(hvis man har en omdrejningstæller). Derefter kan man sammenligne dette med motorens optimale RPM. Tager motoren for mange omdrejninger, skal man vælge en propel med højere stigningstal og omvendt. Vær opmærksom på at for mange omdrejninger kan skade motoren.

Her er tommelfingerreglen:
En ændring af stigningen på 1'' svarer til en ændring af motorens RPM på ca. 150-200 RPM.

Valg af materiale - aluminium eller rustfrit stål?

Det mest populære er aluminium, da det dækker de flestes behov.
Fordele:
Biligst
Stort udvalg
Eftergivende, hvilket betyder, at bladene bøjer eller knækker inden store og dyre skader på gearkassen opstår.

Ulemper:
Forholdsvis tykke blade=mindre effektivitet
Bladene flexer ved stor belastning.

Rustfrit stål vælges ofte til de store maskiner.
Fordele:
Stærkere
Bedste performance
Tyndere blade, der uden at flexe giver bedre effektivitet.

Ulemper:
Dyrest
Mindre eftergivende ved kontakt med fx sten, hvilket kan skade gearkassen.

Vær desuden opmærksom på propellens rotationsretning. En RH(right-handed) propel drejer med uret set bagfra, når motoren er i fremadgear og anvendes normalt til både med én motor. Til dobbeltinstallationer med to motorer vælges den anden motor som LH(left-handed), således at propellernes tilbøjelighed til at dreje båden ophæver hinanden.

Endelig er der valget mellem enkelt- eller dobbeltpropel(duo-prop).
En duo-prop med to modroterende propellere er ofte angivet til at give lavere brændstofforbrug, færre vibrationer, forbedret acceleration, højere topfart og bedre kursstabilitet. Virkeligheden er dog, at kun både af en vis vægt og størrelse(min. 25 fod), med én eller to kraftige motorer og med høj tophastighed(25-45 knob) vil kunne få glæde af et drev med duo-prop. Særligt i bakgear vil man opleve, at duo-proppen trækker væsentligt bedre.