Skal du have nyt anker til båden, er det vigtigt at du gør dig nogle overvejelser inden, så du får et der passer til dine behov og sejlervaner. Såsom hvilken holdekraft ankeret skal have, hvor længe og hvor du sejler, hvilken bund du normalt smider anker i, samt hvor stort ankeret er i forhold til størrelsen på din båd. Hos Boatlab finder du et bredt udvalg af de bedste ankre på markedet såsom de populære M-ankre, Paraply-ankre eller Danforth-ankre. Gå ikke glip af at finde lige præcis det anker, som opfylder alle dine behov her på siden.

Ankre med fokus på fast greb, funktionalitet og kvalitet

Hos Boatlab forhandler vi ankre i forskellige materialer og prisklasser, der passer til store og små både, til dig som sejler korte ture tæt på kysten og til dig, som nyder mere udfordrende eventyr længere ude på havet. I vores sortiment finder du følgende slags ankre: 

M-anker

Et M-anker egner sig glimrende til lystbåde, da det er alsidigt og forankrer sig godt i de danske farvandes bunde, som oftest består af ler, grus eller sand. På båden optager M-ankeret dog meget plads og er ikke så nemt at gemme væk. 

Plovanker

Et plovanker har et fantastisk greb og holdeevne og egner sig godt til hårde bundtyper som klipper eller rev. Ligesom M-ankeret optager det dog mere plads på båden. 

Rocna-anker

Et Rocna anker er formet ligesom plovankeret, men er mindre og har stadig en utroligt høj forankringsevne trods dets mindre størrelse. 

Paraply-anker

Et paraply-anker kaldes også et ‘frokost-anker’, da det egner sig godt til korte stop. Det er et prisvenligt anker, der kan foldes sammen og dermed ikke optager meget plads på båden, men det har ikke nær samme holdekraft som for eksempel et M-anker. 

P-ring

Hvis du foretrækker at have din båd liggende for svaj, er et P-ring anker svaret til dig. P-ring-ankeret er perfekt til sandbund eller mudret havbund, hvor andre ankre kæmper med at få fat, da P-ringen synker godt ned og giver en god forankring. 

Danforth-anker

Hvis du er nødsaget til at økonomisere med pladsen på din båd, er et sammenfoldeligt Danforth-anker en god løsning til dig. Danforth-ankeret er kendt for at være et solidt anker med en høj holdeevne. 

Drivanker

Et drivanker er en nødvendighed på din båd, da det kan hjælpe med at sænke farten i hårdt vejr, samt være nyttigt, hvis du har motorsvigt og ingen vind i sejlene. Drivankeret kan hjælpe med at fange strømmen og lede dig væk fra det vindstille område. 

Hvilken størrelse anker skal jeg vælge til min båd?

Nu til dags kommer valg af anker ikke kun an på ankerets størrelse og vægt, men også dens form og materiale. Nedenfor finder du nogle generelle tips til valg af anker: 

  • En tommelfingerregel er, at vægten på ankeret og ankerkæden tilsammen skal svare til bådens længde i fod. Det vil sige, at vejer anker og ankerkæde 20 kg, passer det til en 20 fods båd. 
  • Hvis din båd er tungere end normalt, eller du sejler i områder med uforudsigelige vejrforhold, anbefales et større anker. 
  • Ankerets holdekraft fordobles, når vindhastigheden fordobles, hvilket kræver et større anker.
  • Har du en mindre båd og sejler du normalt kystnært, kan et paraplyanker være rigeligt, hvorimod et plovanker er passende til dig, som sejler på mere udfordrende farvande og ønsker et anker, der passer til en bred vifte af bunde. 

Guides til valg af anker er vejledende, så hvis du er i tvivl, er det vigtigt at spørge en professionel til råds, så du har sikkerheden i top på din båd. 

Hvilket anker passer til en båd på 150 fod?

Generelt vil en båd på 150 fod kræve et stort og tungt anker, for at kunne modstå stærk strøm og udfordrende vindforhold. Ankre til store både kan veje op til flere hundrede kg afhængigt af de specifikke vejrforhold samt krav til ankeret. 

Få gode råd og professionel vejledning hos Boatlab

Er du i tvivl om, du skal vælge et anker af galvaniseret stål eller et rustfrit anker, eller har du andre spørgsmål til vores produkter, skal du endelig ikke tøve med at kontakte os. Vi har masser af erfaring indenfor branchen og står klar til at hjælpe dig med at finde det anker, som opfylder alle dine sikkerheds- og funktionskrav.